Dahi Bhendi/ vangi

Deze salade (ook omgezet als een snelle curry) komt uit Zuid-India, uit de familie van mijn vader. Knapperige okra en koele yoghurt met een lichte smaak van verse groene chili, past goed bij curry en rijst. Ik zou gewoon een grote kom gemengd met rijst kunnen eten. Hetzelfde recept wordt gebruikt om kleine blokjes aubergine in ruim olie te bakken in plaats van okra, en aan de yoghurt toe te voegen. Je kunt er ook een curry van maken, zie TIP/ instructies aan het einde van het recept.

Voor 4 – 1tl=5ml/ 1El=15 ml/ 1 kopje=225 ml

Ingrediënten

200 g Okra / 1 groot Aubergine
Olie om in een ondiepe wok of pan te frituren
Dressing: (dezelfde ingrediënten voor curry-zie TIP)
1 ½ kopje lichtzure yoghurt (Skyr) + ¼ kopje water. (Voeg 1 el citroensap toe als de yoghurt niet zuur is)
2 groene pepers
Grof zeezout naar smaak
2 theelepels suiker
¼ theelepel zwarte peper en ook komijnpoeder
1 eetlepel grof gehakte korianderblaadjes.
Dahi Bhendi/ vangi Deze salade (ook omgezet als een snelle curry) komt uit Zuid-India, uit de familie van mijn vader. Knapperige okra en koele yoghurt met een lichte smaak van verse groene chili, past goed bij curry en rijst. Ik zou gewoon een grote kom gemengd met rijst kunnen eten. Hetzelfde recept wordt gebruikt om...

Methode

1.Veeg elke Okra schoon met een natte doek. Snijd de bovenkant en de staart eraf. Snijd vervolgens horizontaal in plakjes van 1 cm dik.
2.Voor aubergines: snijd de aubergines in kleine 2x2 cm blokjes. Bestrooi met zout en laat ze uitlekken in een zeef. Spoel snel af onder water en plaats ze tussen 2 theedoeken om af te drogen.
3.Als je Grafitti gestreepte aubergine gebruikt, dan hoef niet met zout te strooien en uitlekken.
4.Verhit voldoende olie in een wok of een kleine frituurpan, om de Okra/ Aubergine te frituren. (Test de hitte door er een plakje in te doen, het moet onmiddellijk sissen)
5.Voeg een handvol stukjes per keer toe en bak tot ze knapperig en goudbruin zijn.
6.Voeg net genoeg stukjes toe om ze tijdens het frituren in één keer te kunnen uithalen, om te voorkomen dat de rest van de stukjes verbranden. Bak alles in klein porties.
7.Haal ze uit de pan en bewaar ze in een schaal met keukenpapier om de overtollige olie op te nemen.
8.Als u van plan bent om de groente meer dan een uur later of de volgende dag te gebruiken, bewaar het dan in een luchtdichte doos.
9.Hak de groene pepers grof en met het zout, stamp in een vijzel tot een grove pasta.
10.Voeg dit toe aan de yoghurt + water. Voeg ook de suiker, peper en komijnpoeder toe.
11.Voeg 1 eetlepel van de overgebleven frituurolie toe. Klop alles lichtjes door elkaar.
12.Meng vlak voor het serveren de frituurde Okra/ Aubergine erdoor met de yoghurtdressing. Bestrooi met de gehakte korianderblaadjes als garnering.
13.TIP: Om dit om te toveren tot een curry- Snijd Okra in 2 cm lengtes + frituren/ Aubergine 2x2 cm blokjes + frituren.
14.Klop de yoghurtmix met ½- ¾ kopje water, voeg hieraan 2 theelepels mais zetmeel (Maizena) of pijlwortel poeder gemengd met 2 el water toe. Klop nogmaals om goed te mengen.
15.Maak het pittiger door ½ theelepel rode chilipoeder toe te voegen. En wat zwarte peperpoeder erbij.
16.Kook de yoghurtmix op laag vuur en roer af en aan om schiften te voorkomen. De curry zal aan de kook komen en dikker worden.
17.Voeg dan de gebakken groente naar keuze toe en laat nog amper een minuutje sudderen. Serveer warm met rijst erbij.