Poona Guest house Pulau

Poona Guest House is opgericht door de beroemde stomme-filmproducent Nanasaheb Sarpotdar in 1935 in Pune. Hij is jong gestorven, op 44-jarige leeftijd, maar niet voordat hij 40 eigenaardige stomme films heeft gemaakt en een flink aantal actrices geïntroduceerd heeft aan de Bollywood-filmindustrie. Nanasaheb had dit beroemde gasthuis voor kort en lang verblijf gevestigd omdat er geen hotels waren in Pune. Dit deed hij om zijn filmploeg onderdak te verlenen. Het gasthuis zorgde tevens voor het inkomen van het gezin terwijl hij zijn passie nastreefde. De Guest House werd een toevluchtsoord voor vele acteurs, auteurs en theaterpersoonlijkheden en een “tweede huis” voor veel creatieve mensen. Het werd een instelling op zich en een plek voor culturele activiteiten en zo is het tot op de dag van vandaag! In het restaurant worden authentieke “Puneri gerechten” klaar gemaakt tegen betaalbare prijzen. Na zijn dood, heeft zijn weduwe niet alleen haar 6 kinderen grootgebracht, maar ze heeft ook voor het gasthuis gezorgd, met doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Dat was een grote prestatie voor een vrouw in die tijd.

Ik ken deze familie sinds mijn kindertijd. Een of twee keer in het jaar hadden we een lunch met versnaperingen in de Poona Guest House! De vegetarisch, gebakken rijst – Biryani, vernoemd naar het gasthuis zelf, is een van de vele specialiteiten die werden geserveerd in hun eigen restaurant. Ik heb de recept geleerd toen ik al 13 was, en maak het vaak klaar, aangezien het een snel, simpel en gezonde rijstmaaltijd is, vol groenten en heel verleidelijk door de heerlijk aromatische specerijen. Het gerecht is zoet, zuur en licht pittig van smaak.

Voor 4- 1 tl=5ml/ 1 El=15ml/ 1 kop=225ml

Ingrediënten

2 ¾ kopjes water
1 ½ kopjes Basmati rijst, afspoelen, in een zeef laten uitlekken
Zout naar smaak
100g sperziebonen einden af en in 2 cm stukken snijden (snijbonen ook prima)
150g/1 grote winterpeen of 2 waspenen, schillen, en in 2 cm lange batons
75g/ een paar stukjes bloemkool
3-4 el zonnebloem of sesamolie
2 grote uien, geschild en in de lengte fijngesneden
¼ kop cashewnoten
¼ kopje rozijnen
Saus voor Biryani
¾ kop Griekse of Skyr yoghurt
1 ½ el suiker
1 tl zout
2 tl koriander-komijn poeder
1 ½ tl garam masala
½ tl van elke- chili en zwarte peper poeder (naar smaak)
1 el citroen/ limoen sap
Poona Guest house Pulau Poona Guest House is opgericht door de beroemde stomme-filmproducent Nanasaheb Sarpotdar in 1935 in Pune. Hij is jong gestorven, op 44-jarige leeftijd, maar niet voordat hij 40 eigenaardige stomme films heeft gemaakt en een flink aantal actrices geïntroduceerd heeft aan de Bollywood-filmindustrie. Nanasaheb had dit beroemde gasthuis voor kort en lang...

Methode

1.In een koekenpan, breng de 2 ¾ kopjes water aan het kook.
2.Voeg de Basmati rijst en zout toe.
3.Breng het water nogmaals aan het kook, zet het vuur lager doe een deksel op de pan. Na 7 minuten haal je de pan van het vuur af. De rijst niet roeren en rustig laten afkoelen
4.Doe de groente in een pan en stoom ze voor 5 minuten. Haal de groente uit de pan zodra ze net gaar en nog knapperig zijn.
5.Doe in een kleine kom alle ingrediënten voor de saus en klop met een garde om te mengen.
6.In een wok of braadpan verhit je de olie. Voeg de uien toe.
7.Blijf af en toe roeren en bakken tot de uien goud en gekarameliseerd zijn. Als nodig, voeg een extra lepeltje olie toe.
8.Vuur omlaag. Doe de cashewnoten en rozijnen in de pan. Roerbakken tot de cashewnoten gouden zijn en de rozijnen ploffen.
9.Voeg de saus toe en 2-3 minuten blijven roeren.
10.Doe de gestoomde groente in de pan en roer deze door de saus. Deksel op de pan, vuur blijft laag, en koken voor 2-3 minuten.
11.Maak de rijst los met een vork of met natte vingers. Voeg de rijst aan de pan toe. Licht roeren om alles goed te mengen. Proef en indien nodig, zout toevoegen.
12.Deksel op de pan, vlam op laag, en laten stomen voor nog 3-5 minuten.
13.Serveer de rijst warm met Papad, raita of een Lassi /of allebei!