De inspiratie voor dit recept komt van een puddingachtig dessert, Kharvas, dat mijn moeder en veel andere mensen uit Maharashtra klaar maakten.

Voor de tijd van gepasteuriseerde melk in zakjes, kwam de melkboer tussen 05:00 en 07:00 uur ’s morgens langs op zijn fiets of motorfiets met enorme melkbussen aan beide kanten balancerend. Hij schonk de melk aan de half slapende klanten in de pannen die ze in hun handen hielden. Een keer per jaar kregen de klanten wat biest als extraatje. Elke klant kreeg 250-500 ml. van de koe dat net een enkele dag geleden een kalfje heeft gehad. Mijn moeder mengde evenveel melk in de biest, voegde suiker, kardemom en saffraan toe en stoomde het vervolgens een uur lang. Het is een lekkernij waar velen van houden en tot nu nog toe geserveerd wordt in enkele eetgelegenheden.

Dit heb ik erg gemist toen ik naar Nederland emigreerde en na een paar pogingen het zelf te maken kwam ik tot iets wat vergelijkbaar smaakt. Ik maak het bijna elke maand, en met al het hectische inkopen, koken en schoonmaken voor alle gasten die komen dineren, is het mijn redding. Ik heb het velen geleerd in mijn Supperclubs en mijn gasten zijn altijd met het recept naar huis gegaan. Het is zo volmaakt en eenvoudig dat de meest lompe kok het met succes kan maken. In de koelkast, Kharvas voor 3 dagen kunnen bewaren.

Voor 4- 1 tl=5ml/ 1 El=15ml/ 1 kop=225ml

Ingrediënten

1 kopje (250 ml) volle stand- yoghurt/ Griekstijl yoghurt / volle kwark
1 kopje gecondenseerd melk
1 kopje volle melk
¼ tl nootmuskaat of kardemom poeder
8-10 saffraandraadjes/ of 3 per ramekins ( geweldig smaak en kleur/ optioneel)
1 el fijn gehaakt pistachenoten
De inspiratie voor dit recept komt van een puddingachtig dessert, Kharvas, dat mijn moeder en veel andere mensen uit Maharashtra klaar maakten. Voor de tijd van gepasteuriseerde melk in zakjes, kwam de melkboer tussen 05:00 en 07:00 uur ’s morgens langs op zijn fiets of motorfiets met enorme melkbussen aan beide kanten balancerend. Hij schonk...

Methode

1.Oven verwarmen tot 100⁰ C.
2.6-8 ramekins bij de hand. Corning ovenschaal met deksel / een rechthoekig bakblik, bakpapier / aluminumfolie, keukentouwtje.
3.In een grote kom de eerste 4 ingrediënten mengen.
4.Klop met een gaarde tot een mooi glad mengsel.
5.In tussen, breng 1,5 lt. water aan de kook in een pan of ketel. Plaats de ramekins in de ovenschaal/ bakblik.
6.Met een soeplepel, giet de yoghurt mengsel in elk van de ramekins tot ongeveer ¾ vol.
7.Kruimel en strooi 3-4 saffraandraadjes bovenop. (indien gaan gebruiken)
8.Strooi een paar gehakte pistachenoten erboven.
9.Giet het heet water in de ovenschaal tot ½ hoogte van de ramekins.
10.Indien je een bakblik gebruikt, bind het bakpapier vast met het touwtje als een deksel bovenop.
11.Zet de yoghurt meteen in de oven en voor 1 uur bakken.
12.Na een uur neem de yoghurt uit. Verwijder de bakpapier en haal de ramekins uit. Zodra de yoghurt op kamertemperatuur is, zegel ze met vers-houdende folie.
13.Plaats de ramekins in de koelkast voor 3-5 uren voordat je serveert. De yoghurt kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden.
14.I.p.v. yoghurt kwark kan gebruikt worden om een stevig pudding en Ricotta-achtige textuur te krijgen.