Dhondiba’s Vatla Palak

Bijna tien jaar lang ging ik elke maand naar Panchgani hoog in de Sahyadri bergen. Ik ging voor mijn werk voor het landschap wat ik ontworpen heb voor een 18 hectare grote school campus wat in stappen werd uitgevoerd. We verbleven altijd in de bungalow van de hoofdmeester met de oudere bedienden. Een van hen was een knappe man genaamd Dhondiba, die een manusje van alles was, assistent, butler, tafel bediende, en bewaker van de hoofdmeester, een vrouw, wanneer er gereisd werd, allemaal gelijktijdig. Het meeste koken werd gedaan door de kok of kwam van het school restaurant, maar een paar recepten werden alleen maar door Dhondiba gemaakt. Dit zalige spinazie puree recept is er een van. Ik eet dit met het platte roti brood of zelfs als een hartige dip voor getoast pitabrood.

1 tl=5ml, El=15ml, 1 kopje=240ml.

Ingrediënten

600 gram spinaziebladeren, gewassen en uitgelekt (niet bang zijn voor de enorme hoeveelheid, het slinkt wanneer gekookt)
¼ kopje Chana dal, 2 uur of meer geweekt in heet water (of een halve kop gekookte uitgelekte Tuvar dal/ of groene spliterwten ook mag, wat je in voorraad hebt)
1 El zonnebloemolie
1 gemiddeld grote ui, in de lengte fijngesneden.
1 groene peper, fijn gesneden. Indian nodig zaadlijst verwijderen.
2 a 3 El korianderblaadjes.
Zout naar smaak.
Een snufje soda bicarbonaat. (baksoda)
Tadka:
3 eetlepels archadieoilie of sesaamolie / neutraal olijfolie.
5 a 6 knoflooktenen, fijngehakt. (De kleine teentjes binnenin de knoflookbol geven een geweldige smaak wanneer gekneusd met schil en al)
1/8 tl asafoetida.
¼ tl chilipoeder. Kies voor paprika poeder als u niet van pittig houdt.
Dhondiba’s Vatla Palak Bijna tien jaar lang ging ik elke maand naar Panchgani hoog in de Sahyadri bergen. Ik ging voor mijn werk voor het landschap wat ik ontworpen heb voor een 18 hectare grote school campus wat in stappen werd uitgevoerd. We verbleven altijd in de bungalow van de hoofdmeester met de oudere bedienden....

Methode

1.Kook de Chana dal/ spliterwten zacht, tot het net uit elkaar valt. Giet af, bewaar het water.
2.Verhit tegelijkertijd een wijde grote pan, voeg een eetlepel olie toe.
3.Voeg als de olie heet is om beurten de groenepeper, koriander en de uien reepjes toe. Roerbak tot de ui transparant is.
4.Voeg de spinazie beetje bij beetje toe, roerbak tot het slinkt, het hoeft niet meer gekookt daarna. Doe een piepklein beetje soda bicarbonaat toe om de verse groene kleur te behouden.
5.Doe de spinazie mix in een vergiet en laat afkoelen, (bewaar het kookvocht).
6.Hak de afgekoelde spinazie grof zodat het mixen verfijnder en beter gaat.
7.Blend in een blender de gekookte Chana (of Tuvar/ spliterwten) en het gehakte spinazie mengsel tot een gladde massa.
8.Voeg net genoeg vocht toe van de spinazie of Chana/Tuvar om dit in de blender te malen. Het moet een stevig mengsel zijn, niet te waterig.
9.Voeg zout naar smaak toe. Verwarm het in de pan, houdt het warm tot heet.
10.Verhit vlak voor het serveren de olie in een kleine pan.
11.Voeg de gehakte of geplette knoflook bij de hete olie en laat het goudbruin worden.
12.Voeg onmiddelijk de asafoetida en chilipoeder toe, giet over het spinazie mengsel.
13.Serveer meteen met platte broden als hoofdgerecht, of met warm pitabrood.