Vangyachi boté is een specialiteit van de kust – Konkan, zuid van Mumbai. Dikke aubergine plakken, ¾ doorgesneden zodat het laatste stuk het bij elkaar houdt. De insneden zijn gevuld met een lekker masala pasta, de plakken gefrituurd in de pan tot knapperig met een stevige, zachte binnenkant. Fantastisch om te snacken met een biertje, op een roti of in een warm Pitabroodje. Het is zo verrukkelijk, om je vingers bij op te eten.  Goed om als gerecht voor veganist of vegetariërs te serveren. Ik gebruik vaak de Graffiti aubergines, de wit, paars gestreepte, om hun stevige vruchtvlees. Als deze niet verkrijgbaar zijn is een normale zwarte aubergine ook goed, neem vooral een grote. Een grote aubergine (300-350g) kan horizontaal door de helft gesneden, en dan in sneden van 0,75 tot 1cm dikte. Bij kleintjes gewoon de kelk verwijderen, om lengtewijs dikke plakken te snijden. Dit kan van tevoren bereid worden en de snede gevuld worden met masala, afgedekt in de koeling tot 2 a 3 uur bewaard. Op kamertemperatuur laten komen voor het frituren.

1 aubergine voldoende, voor 2 personen. 1 kop = 240ml/ 1 EL= 15 ml/ 1 tl = 5 ml.

Ingrediënten

1 grote aubergine, groene kelkdeel verwijderen.
¼ - ½ kop olie voor het roosteren
¼ kop rijstbloem of griesmeel voor bakken
Voor masala pasta:
1 grote ui, in de lengte fijngesneden, In een pan met wat olie roosteren tot gouden ( of gebruikt ¼ de kop kant-en-klaar gebakken uien)
¼ kop geraspte vers/ droge kokos, in een pan roosteren tot licht gouden
¼ kop verse koriander blad met de steeltjes, gehakt
2 grote/ 3 kleine teentjes knoflook, gehakt
2 cm grote stukjes gember, gehakt
1 tl kerriepoeder +¼ tl garam masala poeder
¼ tl kurkuma
Zout naar smaak
Citroensap / tamarinde pulp of water om masala te malen
Vangyachi boté is een specialiteit van de kust – Konkan, zuid van Mumbai. Dikke aubergine plakken, ¾ doorgesneden zodat het laatste stuk het bij elkaar houdt. De insneden zijn gevuld met een lekker masala pasta, de plakken gefrituurd in de pan tot knapperig met een stevige, zachte binnenkant. Fantastisch om te snacken met een biertje,...

Methode

1.Snijdt de aubergine in ongeveer 1 cm dikke sneden, verticaal.
2.Snij in de ovale vorm van de plakjes met een scherp mes 3 a 4 sneden tot een cm van de schil. Zorg dat de snede bij elkaar blijven zoals de palm van je hand.
3.Maal alle masala ingrediënten tot een dikke pasta, Gebruik wat citroensap als het te droog is om te malen. Of gebruik een vijzel en stamper om de pasta te maken.
4.Verdeel de pasta in verhouding tot de hoeveelheid plakjes.
5.Hou een plakje aubergine in de palm van je linkerhand (linkshandigen visa versa) met de schil naar je toe.
6.Gebruik een deel van de masala om de sneden te vullen, als er masala overblijft smeer het aan beide kanten van de plakje..
7.Vul alle aubergine plakjes zoals de eerste.
8.Verhit een zware of gietijzeren pan, wanneer heet, verlaag de hitte tot medium.
9.Spreidt de rijstbloem/ griesmeel uit op een bord voor de plakjes te deppen. Doe een snufje zout erin. Dit geeft een krokante laag..
10.Plaats een plakje in de bloem, bedek een kant licht, keer om en bedek de andere kant.
11.Voeg een eetlepel of twee olie in de pan en plaats de snede erin om te bakken. Er kunnen 2 a 3 sneden per keer worden toegevoegd. Voeg een eetlepel olie toe als de pan te droog wordt.
12.Bak een kant tot het zacht goudbruin aan de onderkant is. Druppel wat olie op de bovenkant en keer om met een brede spatel.
13.Voeg wat olie rondom toe. Het duurt ongeveer 2 a 3 minuten per kant.
14.Als de andere kant ook bruin is, haal uit de pan en serveer warm.