Wanneer je een Mithai winkel inloopt in India zie je rijen en rijen van verschillende snoepjes, en Barfi is daar een van. Een diamant of vierkant gevormd melk snoepje wordt Barfi genoemd. Meestal gemaakt van Khoya/Khava. Urenlang ingekookte geëvaporeerde melk in wijde ijzeren pannen tot het een droog massa wordt. De textuur is van crèmig tot korrelig, van bijna wit tot crème. In dit worden suiker, gemalen pistaches, amandelen of gedroogd fruit verwerkt. Zeker honderd variaties, afhankelijk waar je in India bent. Een zoete suikerbol waar je je ogen de kost kunt geven. Meestal is de bovenkant bedekt met bladzilver, in gebieden van de koninklijke families met bladgoud. Ik koop het bladgoud nu van een groothandel die ingrediënten levert aan top koks en patisserie. Dit recept is met Alphonso mango puréé uit blik gemaakt, omdat dit een intens mango aroma heeft. Omdat het pulp gezoet is voeg ik minder suiker toe, maar bij verse mango pulp moet er meer suiker worden toegevoegd. Schep de mango uit de schil, meng het met de suiker en blend tot glad puréé. Je kunt ook de overrijpe pulp van Kaki gebruiken. Mijn moeder gebruikte gezeefde puréé van gekookte verse groene erwtjes als variatie. Er moet saffraan aan de kaki worden toegevoegd voor de smaak of kardamon voor de erwtjes Barfi. Dat doe je aan het aan het einde van het koken. De zilver- of goudblad laag is optioneel, voor feestelijkheid of esthetische waarde. Mango Barfi is voor tenminste een week houdbaar.

1 kop=225ml / 1 El = 15 ml / 1 tl =5 ml

Ingrediënten

1 kopje Alphonso mango pulp- uit blik
2 kopjes volle melkpoeder. Heel belangrijk. NIET magere dus!
¼ kopje suiker (1/3 kop als puréé van verse mango OF er Kakivrucht of gekookte erwtjes puréé wordt gebruikt)
1 El ghee
Zeer fijn gehakte amandelen of pistachenoten ( of schaafjes)
Optioneel: Zilver- of goudblad, eetbaar om extra te garneeren
Wanneer je een Mithai winkel inloopt in India zie je rijen en rijen van verschillende snoepjes, en Barfi is daar een van. Een diamant of vierkant gevormd melk snoepje wordt Barfi genoemd. Meestal gemaakt van Khoya/Khava. Urenlang ingekookte geëvaporeerde melk in wijde ijzeren pannen tot het een droog massa wordt. De textuur is van crèmig...

Methode

1.Houdt een ondiepe schaal van ongeveer 22 x 22cm of een ronde vorm van 21 cm klaar. Vet de zijden en bodem met ghee in. Of leg ingevet bakpapier op de bodem. De vierkantjes van Barfi gaan er zo makkelijk uit. Gebruik de ghee om zowel de bakvorm e de spatel in te vetten.
2.Verhit een platte roestvrijstal pan met een dikke bodem of een antiaanbakpan met de mango pulp op een laag vuur, voeg de suiker toe.
3.Roer continue voor 2 minuten tot de suiker is opgelost, voeg al roerend melkpoeder toe, voorkom klontjes.
4.Blijf roeren op een lage stand, het moet zacht en één massa zijn, tot de mengsel dikker wordt.
5.Als het dikker wordt en loslaat van de zijkanten van de pan wordt, voeg de ghee toe & meng het door. Nu is de Barfi klaar.
6.Giet het mengsel in de bakvorm, strijk het glad met een spatel.
7.Tip the mixture into the greased tray, using a greased spatula spread it evenly with the spoon.
8.Het hele proces zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren.
9.Sprenkel wat amandel/ pistache schaafjes erop. Als het afgekoeld is kan het in de vorm, vierkant of diamantvorm, gesneden worden.
10.Indien u zal gebruiken-Leg het zilverblad erop.