Gezonde, vers en met een „crunch“. Echter dat crunch mis je in commerciële gekiemde zaden en peulvruchten!

gekiemde berglinzen

Mijn Ayurvedische Vaidya vertelde me altijd dat spruiten die net zijn opgekomen, vol zitten met de beste vitaminen en enzymen voor je lichaam en voeding. Indiase families hebben altijd enkele peulvruchten die aan het kiemen is. In India duurde het 48 uur/ 2 dagen, in Nederland kon het maximaal 2-3 dagen zijn. Ik gebruik mungbonen, berg of de puy linzen, adukibonen, erwtjes, en kapucijners. Naast de gezondheidsvoordelen zijn ze zelfgemaakt ook goedkoper dan de verpakte, met lange scheuten. Ik merk dat de lange gekiemde bonen, heel snel rotten als je ze niet in je salades kunt opeten nadat de hermetisch afgesloten verpakkingen zijn geopend. Thuis gekiemde peulvruchten komen zonder plastic verpakking! Dus goed voor het milieu. Zelfgemaakte gekiemde peulvruchten kunnen je rauw, of licht gestoomd kunnen eten. Ze hebben een lekker bite. Ze kunnen nog 2-3 dagen bewaard worden in de koelkast.

Gekiemde Indiase Chana/ kikkererwten

HOE DOE JE DAT:

¼ kopje bonen levert ½ – ¾ kopje gekiemde op, afhankelijk van het type bonensoort. Ik was de bonen één keer en laat ze vervolgens weken in een kom met water op lichaamstemperatuur, dus geen koud water uit de kraan. Belangrijk!  Ik doe dit voordat ik naar bed ga.

‚S Morgens laat ik het water weglopen. Breng de bonen over in een kom waarin ze bijna tot de bovenkant van de kom worden gevuld. Zet er dan een bord op voor druk, dit helpt het beste te ontkiemen. Of u kunt een mousseline/kaasdoek gebruiken om ze in een bundel te binden, de bundel op een bord leggen en deze afdekken met een kom.

Bewaar het in de keukenkast of op een warme plek. Controleer na 48 uur. Als de spruiten te klein zijn, spoel je de bonen opnieuw af met water op lichaamstemperatuur, dek je ze af zoals hierboven beschreven en bewaar je ze voor nog een dag. (Als het in een bundel is gebonden, hoeft u het niet te spoelen). Zie de foto’s voor verwijzing van de grootte van spruiten & eindresultaat.

Gekiemde Mungbonen na 2 dagen
Curry van gekiemde mungbonen met kokosmelk, chili, kurkuma en knoflook. Lekker met rijst!

Probeer maar eens, hoe simpel het is! De meest goedkoopste manier om gekiemde peulvruchten te maken! Bespaar geld, bespaar plastic en eet super vers en gezond!