Pannenkoeken van rijst

Deze pannenkoeken uit Zuid-India en Sri Lanka zijn anders dan alle andere die je ooit gegeten zult hebben. Zuiver wit, licht, luchtig, doorzichtig als een kant en knapperig aan de randen, donzig en zalfachtig sponsachtig in het midden. Appams worden traditioneel gegeten met curries voor ontbijt, lunch of diner. Hun sponsachtige kernen zuigen de curry op als geen ander brood of pannenkoek! De krokant randen zijn geweldig om gewoon aan te knabbelen! Appams hebben slechts 5 ingrediënten nodig, zijn supergemakkelijk te maken en even leuk om te koken. Dat gezegd hebbende, ze hebben wel wat voorbereidingstijd nodig, zodat het beslag tijd heeft om te gisten. Wat planning is alles wat je nodig hebt.

Je hebt een middelgrote wok met dikke bodem of een diepe pan met antiaanbaklaag en een deksel nodig om ze te koken. De rest is eenvoudige magie. Ik kook wat rijst tijdens het avondeten, laat de rauwe rijst weken voordat ik naar bed ga en maal hem ’s ochtends nadat ik mijn thee heb gedronken. Als je in een koud land woont, laat het dan in een warme (uitgeschakelde) oven staan om te fermenteren tot de lunch. Voor best appam gebruik Basmatirijst, nooit Thai, Japanse, of risotto rijst, deze plakken aan de pan. Prep: 15 mins. weektijd 6-8 u. Fermentatie 4-5u. Voor 12-14 Appams

tl= 5ml / el=15ml /kop =225 ml

Ingrediënten

2 kopjes Basmatirijst- gewassen en in 6 kopjes water voor min. 6 uren geweekt
½ kop gekookte rijst, en afgekoeld/ liever een paar uren eerder gekookt/ of dagoud
1 - 400ml blik kokosmelk van goede kwaliteit (zo natuurlijk als mogelijk)
2 tl suiker
½ tl droge gist
Zout naar smaak
kokosolie/ ghee om te bakken ( andere olie is ook oké)
Pannenkoeken van rijst Deze pannenkoeken uit Zuid-India en Sri Lanka zijn anders dan alle andere die je ooit gegeten zult hebben. Zuiver wit, licht, luchtig, doorzichtig als een kant en knapperig aan de randen, donzig en zalfachtig sponsachtig in het midden. Appams worden traditioneel gegeten met curries voor ontbijt, lunch of diner. Hun sponsachtige kernen...

Methode

1.Giet de geweekte rijst door een zeef.
2.In een blender maal de rijst. Voeg beetje bij beetje kokosmelk toe en maak een smeuïg pasta.
3.Zorg dat er geen korrels achter blijven.
4.Doe de gekookte rijst erbij en maal het nogmaals tot een beslag.Doe het beslag in een groot kom.
5.Voeg de suiker, zout en meer kokosmelk toe zoals je een pannenkoeken beslag zou maken. (Als de kokosmelk te dik is voeg beetje warm water toe.)
6.Meng de gist met 2 el lauwwarm water om te oplossen en giet het in het deeg.
7.Met een pollepel of garde klop en meng alles goed door. Kom afdekken.
8.Verwarm de oven onder 50⁰C, zet hem uit en zet dan de kom in de voorverwarmde oven voor tenminste 4-5 uur. uiterlijk tot 7 uren.
9.Om de appam te maken:
10.Hou bij de hand: ovenhandschoenen of theedoek om de pan te pakken indien geen hij hittebestendige handvaten heeft, een schaal met gesmolten kokosolie of ghee, een stalen of pannenkoeken spatel
11.Een wok of diepe pan verhitten. Vuur op medium, smeer de wok in met olie.
12.Doe een soeplepel deeg in de wok. Pak de pan met de theedoek en draai de pan om zodat er een dun laagje van het deeg tot 4-5 cm aan de zijkanten komt.
13.Op de bodem blijft een dikke laag. Afdekken en voor 1-2 min. bakken. Giet een paar druppels olie aan de zijkant.
14.De kanten beginnen kant-achtig + goud te worden, en beetje los komen. De bodem wordt vol met gaatjes en sponsig.
15.Met een spatel eerst voorzichtig de kanten rondom los maken, dan de bodem en haal de appam uit de pan en leg op een bord.
16.Net zoals gewone pannenkoeken, zal de eerste niet zo makkelijk los komen, maar de volgende wel. Hou de vlam altijd in de gaten voor een constante temperatuur.
17.Bak alle appams tot het beslag is op. Stapel ze niet op elkaar op het bord/ maar verspreid.
18.Serveer Appams warm, met een curry, met roomboter of met chutney.

Leave a Response

Your email address will not be published.